בחודש דצמבר 2018 הלכו לעולמם שני בוטנאים ותיקים, שהיו שותפים להנחת היסודות לבוטניקה של ישראל, ד"ר גדי פולק וד"ר מיכאל אבישי.
יהי זכרם ברוך.

מיכאל אבישי (2018-1935)

בסוף דצמבר 2018 נפטר מדום לב ד"ר מיכאל אבישי, מהגן הבוטני בגבעת רם, ירושלים. מיכאל היה יליד גרמניה, שבזמן השואה התחבא וניצל. הוא עלה לישראל ב-1948 עם עליית הנוער וגדל בקיבוץ עין המפרץ. הוא עבד בגן הבוטני בגבעת רם החל משנותיו הראשונות, ולמעשה היה המקים של הגן ומנהלו במשך שנים רבות. בעבודת המוסמך שלו חקר מיכאל טקסונומיה של אלונים, ובעבודת הדוקטורט הגדיר את היחסים הגנטיים ואת האבולוציה של אירוסי ההיכל (סקציית אונקוציקלוס). מיכאל נודע כמורה וכמדריך יוצא דופן, וזכה להערכה עולמית מדעית בזכות התמחותו בעצי אלון. אוסף האלונים ששתל בגן הבוטני בירושלים מפורסם בכל העולם כולו. כחלוץ במחקר האבולוציה של צמחים בכלל ושל אירוסים בפרט בישראל, הוא עזר ותמך רבות במחקרי המשך, כולל במחקרו של ד"ר יובל ספיר, מנהל הגן הבוטני באוניברסיטת תל אביב, שממשיך את דרכו במחקר האירוסים. מיכאל אבישי היה ידען גדול, איש נעים הליכות, חיובי ומלא אנרגיות. הוא יחסר לכולנו, ובעיקר לבוטנאים שלמדו ממנו והלכו בדרכיו.

גדי פולק (2018-1940)

ד"ר גדי פולק היה בוטנאי וחוקר בתחום האקולוגיה של צמחים. הוא השלים את שלושת תאריו באוניברסיטת תל אביב, ובמחקריו עסק בתחומים מגוונים, ביניהם אקופיזיולוגיה של צמחי מלחה, מיני צמחים נדירים במישור החוף וביולוגיה של מינים שונים. גדי היה מרצה בכיר בסמינר הקיבוצים ולימד במסגרות רבות נוספות. הוא פרסם ספרים רבים העוסקים באקולוגיה ואקולוגיה של הצומח וכן עשרות מאמרים בעיתונות המדעית והמדעית-פופולרית. בין ספריו החשובים נכללים גם שני הכרכים של "הספר האדום – צמחים בסכנת הכחדה בישראל", שריכזו מידע חשוב מאין כמוהו לשמירה על המינים הנדירים בישראל. במהלך שנות ה-80 ערך גדי את "רתם", כתב העת לנושאי שדה בוטניים בארץ ישראל (בהוצאת החברה להגנת הטבע והאוניברסיטה העברית בירושלים). בשנת 2014 היה בין יוזמי הוצאת כתב העת המקוון כלנית ועד סמוך למותו היה עורכו הראשי. כתבי עת אלה ריכזו מידע בוטני רב ערך, וסייעו בהנגשתו לציבור רחב של מתעניינים ושל חוקרים כאחד. גדי תמך בגנים הבוטניים, ובעיקר הצביע על חשיבותם כגני מקלט לשימור פיזי וכמקור ידע לגידול צמחים בסכנת הכחדה. גדי היה איש נעים הליכות, איש שדה מרתק, מורה מצוין וידען גדול. בסיורים עמו ומספריו למדנו רבות, ולראיה, רבים מספריו נמצאים בשימוש עד היום, שנים רבות לאחר שפורסמו.

ד"ר מיכאל אבישי ז"ל, צילום: אורי פרגמן-ספיר

ד"ר גדי פולק מדריך בהשתלמת כלנית בשרון, צילום: יעל אורגד