בדצמבר 2018 התחיל קורס הכשרה לבוטנאים ואנשי הצמחים של העתיד. המפגש הראשון של הקורס התקיים בגן הבוטני של אוניברסיטת תל אביב.

בשנים האחרונות מתחזקת בכל העולם ההבנה כי היכרות עם צמחים בשטח וידע בטקסונומיה של צמחים הם בסיס חשוב למחקר במדעי הצמח, לשמירת הטבע ולחינוך. בישראל סקרי צומח הם הבסיס והכלי החשוב ביותר להערכת איכות השטחים הפתוחים והם מהווים מקור מידע אמין ומעודכן לתפוצה של צמחי בר. כדי להכשיר דור חדש של בוטנאים בישראל חברו יחד הגופים המובילים שעוסקים בבוטניקה בשדה והקימו קורס בוטנאים. הקורס הראשון התקיים ב-2012, ובימים אלו מתקיים קורס נוסף במתכונת דומה, המיועד להכשיר בוטנאים נוספים. את הקורס מובילים ד"ר יובל ספיר, מנהל הגן הבוטני, ד"ר אורי פרגמן-ספיר, מהגן הבוטני האוניברסיטאי בירושלים, ובוטנאים נוספים מרשות הטבע והגנים, מרמת הנדיב, וממכון דש"א שבמוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב.

בקורס משתתפים 35 איש מכל רחבי הארץ, כולל אנשי מקצוע מרשות הטבע והגנים, מקק"ל ומהחברה להגנת הטבע, כמו גם סטודנטים לתארים מתקדמים (עם ייצוג נאה לאוניברסיטת תל אביב), ובטווח גילאים מתלמיד כיתה י"ב ועד סבתא צעירה.
הקורס כולל 10 מפגשים, שבהם לומדים המשתתפים עקרונות בבוטניקה ובמדעי הצמח, אקולוגיה והגדרת צמחים. במהלך הקורס הבוטנאים לעתיד לומדים לבצע סקרי שדה בוטניים, מכירים לעומק אזורי צומח שונים בארץ ומתנסים בעבודה עם הגופים השונים העוסקים בבוטניקה.
מסיימי הקורס ישתלבו בגופי שמירת הטבע בארץ ובסקרים אקולוגיים, יוכלו למצוא עבודה בארגונים "ירוקים", ישתלבו במחקרים במדעי הצמח ויהוו את דור העתיד של הבוטנאים בישראל.
נאחל להם ולנו אביב פורח ובהצלחה.

ד"ר יובל ספיר, מנהל הגן הבוטני, מסביר על צמחי מלחות במדבר יהודה, ליד ים המלח

חניכי קורס הבוטנאים מגדירים כמותית את חברת הצומח במדרונות נחל פרת במדבר יהודה