צבייה שעל קרנה נכרכה שקית ניילון, צילום: רון אלעזרי-וולקני

שקית ניילון, שכנראה התעופפה מתוך אחד מפחי האשפה שבגן, נכרכה באחד הימים סביב קרנה של אחת הצביות שמשוטטות בגן באופן חופשי.

חמורים בגן הבוטני, צילום: משה פרי

עם החזרה מחופשת יום העצמאות גילינו בגן שני מבקרים בלתי צפויים לחלוטין. תחילה נמצאה עדות ריחנית לכך ששני המבקרים שהו בחלקת הפרדס ולאחר סריקה של הגן נמצאו החשודים: מתחת לעץ התות הלבן עמדו שני חמורים בוגרים, פראיים למראה, וליחכו עשב.

קרקל אורב לטרף שעל החכה, צילום: רון אלעזרי-וולקני

אחת הבעיות הקשות ביותר שעמן מתמודדים בעלי חיים החיים בכלוב היא שעמום. מספר הגירויים בסביבה קטן, המזון מוגש כסדרו ואין צורך לצוד או ללקט מזון, אין אויבים או סכנות והמרחב מוגבל. פיתוח ויישום מגוון אמצעי העשרה היא הדרך שבה גני חיות, והגן למחקר זואולוגי בכלל זה, מנסים להקל על בעיה זו.

רובוט חקלאי, צילום: כנרת מנביץ

אחד ההיבטים החשובים בתחום החקלאות הוא היכולת להעריך נכונה את התוצרת החקלאית הצפויה לעונה. כיום הערכה זו מתבצעת על ידי דיגום עצים וספירה ידנית של הפירות –  פעולה ממושכת ולא מדויקת.

חולדה על ידה של החוקרת, צילום: אוהד ויסברג

יכולתם של בעלי חיים לנווט את דרכם במרחב נחקרה רבות, אך רוב המידע שנאסף מקורו במחקרים שנערכו על חולדות מעבדה ובתנאי מעבדה. מערכת המחקר שנבנתה בגן למחקר זואולוגי תאפשר לחוקרת יעל ויסברג, תלמידה לתואר שני בבית ספר סגול, בהנחיית ד"ר יוסי יובל, לחקור את אסטרטגיית הניווט של חולדות בר בתנאים טבעיים.

זכר ונקבה מהמין הלודרמה מרירית, צילום: אילאיל פרת

בגן הזואולוגי חיים זכר ונקבה מהמין הלודרמה מרירית, לטאה מדברית גדולה, המאכלסת אזורים צחיחים בדרום-מערב ארצות הברית. מין זה ייחודי בכך שיש לו מנגנון ייעודי להזרקת ארס: בלוטות ארס בלסת התחתונה וחריצים בשיניים שדרכם מתועל הארס בעת נשיכה.

רחפן, צילום: כנרת מנביץ

קול זמזום לא רגיל חלף מעל צמרות העצים בגן. סרטון תדמית חדש, שמופק בימים אלו עבור האוניברסיטה, היה הגורם לכך. קוואדקופטר (Quadcopter), רחפן בעל ארבעה מנועים, ריחף מעל אוסף צמחי ישראל ותיעד את הגן בעונת הפריחה. הסרטון צפוי להתפרסם בקרוב.

צמחי המים בבריכת הצבים, צילום: אילאיל פרת

בריכת הצבים שלנו ממשיכה להתחדש במיני צמחים. כשהסתיימה בנייתה בקיץ שעבר, הועתקו אליה מגוון צמחי מים וגדה מהגן הבוטני וכעת הועברו אליה צמחי מים חדשים, שהועתקו מכלובי התנינים שעוברים שיפוץ לקראת הסבתם לדיירים חדשים.

אפרוח שחף מטובע, צילום: אמיר בן דב

כמו בכל שנה, עם תחילת החורף הגיעה לגן להקת השחפים צהובי-הרגל, המקננת כאן מזה כמה שנים. להקה זו נחקרת ברציפות משנת 2010, על ידי אמיר בן דב.

ממילריה, צילום: יעל אורגד

הימים החמים מבשרים על בואו של הקיץ, הפריחה האביבית באוסף צמחי ישראל כבר כמעט הסתיימה.

השתלמות ארצית בנושא אתיקה בעבודה עם עופות, צילום: אסף מורן

זו הפעם השלישית שבה התקיימה בכיתת המוזיאון ובגן הזואולוגי ההשתלמות הארצית בנושא אתיקה בעבודה עם עופות במחקר אקולוגי-התנהגותי.

אשבל זהרי, צילום: גברי שיאון

בסוף חודש אפריל הצטרפו אל אוסף צמחי ישראל שישה מיני צמחים חדשים בחלקת המדבר ובחלקת הקרקעות הכבדות.

רחבת הכניסה לגן (בהקמה), צילום: כנרת מנביץ

הכניסה לגן הבוטני חסומה לעתים על ידי טרקטורים ומשאיות אשר עוסקים בפיתוח רחבת הכניסה החדשה וכן בפיתוח סביבת מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, שעומד להיפתח בחודשים הקרובים.

חתולי הביצה שלנו בפארק רעננה

ארבעת חתולי הביצה הצעירים שלנו הועברו ל"גן חי" בפארק ברעננה, שם קיבלו חצר גדולה, מרווחת ונוחה, ונראה שהם התאקלמו היטב ומרגישים בנוח בביתם החדש.