01.02.2015

אחד המינים הפולשים הבעייתיים ביותר במישור החוף, ולצערנו גם אצלנו בגן הבוטני, הוא החמציץ הנטוי (Oxalis pes-caprae).

חמציצים הגיעו לישראל מדרום אפריקה בסוף המאה ה-19 או בראשית המאה ה-20. הם הובאו עוד קודם לכן כצמח נוי לאירופה, ומשם, ככל הנראה, התפשטו לאזורנו, ונצפו לראשונה חמציץ נטוי, באזור נמל יפו. הם אינם מתרבים בישראל ברבייה מינית, אלא ברבייה וגטטיבית (אל-מינית) בלבד, דרך פקעות ושלוחות שורש. ולמרות זאת, החמציץ מתפשט בהתמדה, ונוטה להשתלט על אזורים ולדחוק מהם אט-אט מינים אחרים, ולכן בגן הבוטני אנו משתדלים בהתמדה לעקור אותו. החמציץ מכיל חומצה חומעתית (oxalic acid), הקרויה על שמו הלטיני של הסוג חמציץ (Oxalis) ותורמת לטעמו החמצמץ של הצמח, אך עלולה להיות מסוכנת בכמות גדולה ולפגוע בכליות. אז אכלו בהנאה, אבל בכמויות קטנות.

תכנים