שיר, פנק וארטיק, צילום: עמית שאולי

בחדשות האביב כתבנו על הקורס החדש "מחקר, שמירת טבע וחינוך בגני חיות", שבמסגרתו על הסטודנטים לבצע פרויקטים בגן הזואולוגי. הפרויקטים שהוצעו לסטודנטים היו משני סוגים: תכנון תצוגה חדשה לצורך שיפור תנאי האחזקה של בעלי החיים, או תכנון, ביצוע ויישום של אמצעי העשרה, במטרה להוסיף עניין לשגרת היומיום של בעלי החיים, לגרות את חושיהם ולגרום להם להפעיל את גופם.

עפץ בקודקוד הצמיחה של אוכם שיחני, נוצר על ידי היתוץ Dasyneuriola sp, צילום: נטע דורצ'ין

לאחרונה נשתלו בחלקת "עין גדי" בגן שני מיני אוכם: אוכם אמיתי (Suaeda vera) ואוכם שיחני (Suaeda fruticosa), שניהם ממשפחת הירבוזיים, Amaranthaceae (עד לא מזמן שויכו שני מינים אלה למשפחת הסלקיים, Chenopodiaceae).

בריכת מחקר ברווזים, צילום: גל ריבק

בצדו הצפון-מזרחי של הגן נבנית בימים אלה מערכת מחקר חדשה, שמקים ד"ר גל ריבק לחקר הביומכניקה והאנרגטיקה של שחיית עופות מים. המערכת כוללת שתי בריכות גדולות (בנפח 3 מ"ק ו-12 מ"ק, בינתיים רק הגדולה יותר כבר בנויה ומופיעה בתמונות), שבהן יצללו עופות צוללים ותנועתם תצולם מתחת לפני המים.

מעבדת השורשים, צילום: יורם רשף

הכנס העשירי של האגודה הבינלאומית לחקר שורשים (ISRR) התקיים השנה בישראל. חוקרים מהפקולטה למדעי החיים של אוניברסיטת תל אביב לקחו חלק בכנס זה, ואף הובילו את אחד מהסיורים המקצועיים, שבמסגרתו נערך ביקור במעבדת השורשים שבגן הבוטני.

אירוע הסיום של ביה"ס סגול, צילום: יוסי יובל

אירוע הסיום של תלמידי התואר הראשון בביה"ס סגול למדעי המוח התקיים בגן הזואולוגי. כ-150 מתלמידי התואר הראשון של ביה"ס (שנים א'-ג') הגיעו לגן כדי להשתתף בחגיגה.

אחרי ביקור התנים בחממה הטרופית, צילום: כנרת מנביץ

הגן הבוטני הוא שטח פתוח, המקיים מערכת אקולוגית טבעית למחצה בתוך המרקם העירוני השוקק של גוש דן. עקב כך, בעלי חיים רבים ומגוונים נמשכים לשטח הגן, חלקם כדיירי קבע ואחרים נודדים ומבקרים בשטח הגן במהלך שעות היממה. בין האחרונים נמנים גם התנים (תן זהוב, Canis aureus), אשר נכנסים אל הגן עם רדת הליל ובדרך כלל עוזבים בשעות הבוקר.

מכירים את צמחי המרפא מקרוב, צילום: ניקול בבזאדה

איך רוקחים משחה לטיפול בפצעים, מה זה שמן תשרית ואילו צמחים טובים להקלה על שיעול?
כל אלו ועוד נלמדו ביום השתלמות מיוחד, שנערך בגן הבוטני באמצע חודש יוני.

תמרינד הודי, צילום: משה פרי

לאחרונה פרח בחלקת צמחי המרפא בגן תמרינד הודי (Tamarindus indica). זהו עץ טרופי ממשפחת הקטניות (פרפרניים) (Leguminosae, Fabaceae). למרות שמו, המגיע מן הצירוף "תמר הינדי" (שפירושו, בערבית, תמר הודי), מקורו דווקא באפריקה.

אשל היאור בחלקת המלחה, צילום: יעל אורגד

להוסיף קצת מלח?
אשל היאור (Tamarix nilotica)מאזור יוטבתה, שנשתל באביב האחרון בחלקת המלחה בגן, נקלט יפה. בחלקה זו גדלים צמחי מלחה - מינים העמידים במלח, הגדלים בטבע באזורים שבהם מליחות הקרקע גבוהה.

קינון של אנפית סוף בגן הזואולוגי, צילום: ערן עמיחי

רוני מיכלין חד העין גילה על אחד מעצי הגן קינון של אנפית סוף – קינון נדיר מאוד באזורנו. רוני ביקש מד"ר ערן עמיחי שיצלם את הקינון, וכך, לשמחתנו, יש לנו תיעוד של המאורע.

ילדי חוג הצפרות בגן הזואולוגי, צילום: ענת גל

כתבה: ענת גל, מדריכת חוג צפרות וטבע
השנה התחלנו את חוג הצפרות של תל אביב עם קבוצת צפריות צעירות ומבטיחות בכיתות ב'-ד'. עד מהרה הקבוצה גדלה מעט ויצאנו לדרך.

בסוף חודש יולי סיים את שירותו בגן הבוטני אייר כהן, שהגיע לגן במסגרת שירות לאומי. בשנה האחרונה אייר הצטרף אל צוות הגינון שלנו והיה אחראי על תצוגת אוסף צמחי המרפא ע"ש מנשה.